Paslanmaz sac

Paslanmaz çelik saclar, karbon malzeme çeşitlerinden faydalanılıp imalatı yapılan, içerisinde minimum %10,5 oranında krom yer alan demir temelli bir alaşımdır. Günümüz koşullarında kromun olması ile birlikte oksidasyona dayanıklı olup paslanmaz niteliği etkin biçimde bulunan ürünlerdir.

Pek çok işlem, kullanım amacı ile dizayn edilen pek çok alanda paslanmaz çelik grubu bulunurken günümüzde de paslanmaz saclar, farklı işleme, sıcaklık ve dayanım şartlarına uygun biçimde de paslanmaz çelik saclar bulunur. Aynı zamanda hem paslanmaz olması hususunda hem de sıcaklık dayanımının yüksek olması sayesinde de pek çok defa dizayn edilerek kullanıma uygun olmaktadır.

Paslanmaz Sac Ürünlerinin Avantajları Nelerdir?

Şık ve temiz bir görünüme sahip olan paslanmaz sacların aynı zamanda hijyenik olması, bu ürünleri vazgeçilmez kılan nitelikler arasında yer alır.

  • Paslanmaz saclar, diğer çeşitlerine nazaran dayanım gücü ve korozyon direnci son derece yüksek olan bir malzemedir. Bundan dolayı inşaat alanlarında kullanılır ve büyük bir güven sağlar.
  • Bakterilere ve meydana gelebilecek herhangi bir patojene karşı dayanıklıdır. Bakterilerin çoğalması adına gereken ortamı sunmaz. Temizliği son derece basittir ve ekstrem temizlik malzemeleri gerektirmez. Basit alaşımlar ile yüzeyini kolaylıkla temizleyebilirsiniz.
  • Paslanmaz sac, imal edilirken; oksijenle birleşen krom malzemesinden faydalanılarak imal edilir. Böylelikle üzerinde bir film oluşturulur ve meydana gelebilecek zararları kendi kendine tamir etme niteliğine sahiptir.
  • Paslanmaz saclar, imalat sürecinde kolaylıkla kesilebilir formu sayesinde, büyük kolaylık sağlar. Bu durum, hızlı imalatın önünü açar ve zaman kaybını en aza indirir.

Paslanmaz Sac Malzemenin Özellikleri Nelerdir?

Yüksek sıcaklığa karşı dayanım gücü yüksek olan paslanmaz saclar, çoğunlukla yüksek ısının olduğu, paslanma durumlarının olduğu pek çok alanda sıklıkla tercih edilir. Kendine kendini onarma niteliği bulunur, maliyeti uygun olduğundan dolayı yaygın bir şekilde kullanılabilmesi söz konusudur.

Korozyona karşı mukavemet gücü yüksek olup parlak görünüme sahip olması sayesinde de mimari yapıların pek çoğunda kullanımı da mevcuttur. Hijyenik özelliği taşıyan bu saclar, gıda sektörü ve tıp alanlarında da bundan dolayı sıklıkla kullanımı gözlenir.

Uzun vadeli bir kullanıma sahi olması ile de tasarruf olarak güçlü bir tasarruf alanı sağlar. Yüksek oranlarda oksidasyona karşı dayanıma sahip olan paslanmaz saclar, günümüzde geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Paslanmaz Sac Çeşitleri Nelerdir?

Paslanmaz sacların yüzey hrp saclar gibi oldukça düzgündür. Böylelikle estetik olarak kaygı taşıyan her yerde çok rahat bir biçimde tercih edilir. Bina dış cephesi, asansör, mutfaklarda direkt araç ve gereçler olarak kullanımı estetik kaygı taşıyan her yerde kullanılır. Paslanmaz sac imaları hususunda levhalar bulunduğundan dolayı işleme olarak, işleme tabi tutulması manasında da yüksek oranda bir kullanıma sahiptir.

Yüzey kalitesi oldukça önemli olduğundan dolayı boya ile ya da özel bir koruma işlemine gerek olmadan kullanıma hazır olur. Eğer istenilirse parlak olmadan yalnızca mat bir yüzey şeklinde de imalatı bulunur. Dekorasyon amacı ile kullanımlarda da çeşitlilik olmasından dolayı tercih edilir.

Paslanmaz Sac Kullanım Alanları Nelerdir?

Paslanmaz lazer kesim de kullanılan bu malzemeler bir çok farklı alanlarda da kullanılabilmektedir. Özellikle de su ile temasın fazla olduğu yerler, korozyon istenmeyen ancak estetik bir görünüm elde edilmesi istenen alanlar için uygundur. Yaşam alanlarımız ve yarar sağlayan pek çok ürünün temelinde paslanmaz saclar kullanılır. Mutfağınız bu tür ürünlere rastlayacağınız en yakın alanlar olarak bilinir.

Yaşamımızı kolaylaştıran, özel ve temiz neticeler sunan bu ürünler farklı çelik alaşımlar olarak ortaya çıkar. Aynı paslanmaz çelikler gibi bu ürünler de eşsiz neticeleri sayesinde sanayi ve yapısal alanlarda da tercih edilir. En çok kullanılan alanlardan bir tanesi de otomotivdir. Bunun dışında hijyen istenilen kimya ve gıda alanları bu ürünlerden meydana gelen teçhizatı devamlı olarak talep eder.

Yüksek ısıya ve dayanım sağlandığından dolayı; otomotiv, mutfak, tıp, gıda endüstrisi ve evyelerde sık sık tercih edilir. Birden çok türü ve özelliği bulunan paslanmaz sacların buna göre kullanım alanları da farklılık gösterebilir. Başlıca kullanım alanları da;

  • Depolama tankları,
  • Fırın imalatı,
  • Petro-kimya,
  • Fotoğraf sanayisi,
  • Egzoz boruları,
  • Çamaşır makineleri

Sıralanan her bir grup için, kullanılan çelik türünün farklı olduğu da unutulmamalıdır. Paslanmaz sacların bu denli farklı alanlarda kullanılmasının en büyük nedenleri; dayanıklı, hijyenik ve uzun ömürlü olmasıdır.