Galvaniz sac

Galvaniz sac, farklı cins olan yassı çelik materyallerin müşterilerin isteği kapsamında metalik çinko kaplaması ile meydana getirilir. Galvanizleme olarak adlandırılan bu uygulamada hedef çinko ya da alüminyum-çinko kaplamaların karbon kotor olarak mukavemetinin artırılmasına yardımcı olmaktır. Bunun yanı sıra karbon kotor korozyon işleminden geçirilerek alt kısmında yer alan çeliğin korozyona karşı korunmasına olanak sağlamaktır.

Bu malzemeler imalat prosesi; ön hazırlık aşaması, galvaniz kaplama, temperleme, gergili düzeltme ve isteğe bağlı olarak yağ uygulaması ile beş temel prosesin aynı hat üzerinde ve devamlı bir şekilde rulo yassı çeliklere uygulanma faaliyetleridir. Galvanizli sac imalatı için galvanizleme aşamasında ruloların sıcak daldırma tekniği ile kaplanmalıdır. Çinko ya da çinko ve demir karışımı ile kaplama uygulaması gerçekleştirilir.

Galvaniz Sac Ürünlerinin Sağladığı Avantajları Nelerdir?

Galvaniz sac ürünlerinin sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Bu levhalar, ürünlerin dayanımını artırır. Nemli ve ıslak zemin, demirlere en fazla zarar veren etkenlerdir. Özellikle nem alan ürünlerin kullanım ömrü azalır ve bir süre sonra dayanımını kaybeder. Bu, ayrıca demir ve demirden yapılan ürünlerin fonksiyonunu kaybettiği anlamına gelir. Bundan dolayı sacın kaplandığı galvaniz vasıtasıyla ürünlerin dayanımı artar.
  • Daha uzun vadeli bir kullanım sunar. Galvaniz saclar, tıpkı dkp sac gibi  sahip olduğu özellikler vasıtasıyla ürünlerin ömrünü uzatır. Bu sacların kullanıldığı yerler, çoğunlukla nem gibi negatif etkenlere maruz kalan alanlardır. Bütün bu negatif etkenlere karşı dayanım gösterebilecek tek malzeme galvaniz sactır. Dış kaplama ve yer altı döşemeleri gibi neme karşı korunması gereken bütün alanlar için uygun bir üründür.
  • Uygun fiyatlıdır. Galvanizli sacın ürün dayanımını artırmak ve daha uzun vadeli kullanım sunmak gibi avantajlarının yanı sıra diğer seçeneklere nazaran daha düşük fiyatlara sahiptir. Aynı zamanda daha az masraf gerektirir.
  • Fazla bakım gerektirmez. Galvanizli sac, diğer materyallerden çok daha uzun vadeli bir kullanıma sahiptir ve daha az bakım gerektirir. Bundan dolayı başka alanlarda kullanılabilecek zaman ve malzeme tasarrufu da sağlar.
  • Galvanizli saclar, kolaylıkla temizlenebilen bir yüzeye sahiptir. Rutin olarak temizlenmesi gereken bir alan üzerinde çalışıyorsanız, bakım ve temizliğinin kolay olduğunu göreceksiniz.

Galvanizli Sac Malzemenin Özellikleri Nelerdir?

Demir ve demirden yapılan ürünlere en fazla zarar veren etkenler arasında nem ve zemin yer alır. Neme ve ısıya maruz kalan demirlerin ömrü kısalır ve belli bir süre içerisinde özelliğini kaybeder. Bunun için sav galvanizle kaplanır ve bu durumda da ürünün dayanımı artar. Galvaniz sacın bu denli tercih edilmesinin nedenleri içerisinde birçok özelliği vardır.

Bu saclar, korozyon dayanımının bulunmasından dolayı doğasında yer alan metalin korozetif elementlere bariyer kurar. Kolay bir şekilde şekillendirilebilen bu saclar, kullanım alanlarının genişlemesine de neden olur. Özellikle ilave derin çekilebilirlik ve bükme istenilen parçaların imalatı için uygun bir malzeme görevi görmektedir. Pürüzsüz bir yüzeye kavuşturmasından dolayı da sık sık kullanılır.

Galvaniz Sac Kullanım Alanları Nelerdir?

Galvaniz sacın sunduğu faydalar ve maliyetinin uygun olması, bu malzemenin kullanım alanlarının gün geçtikçe daha da yaygınlaşmasına sebep olmaktadır. Başta ağır sanayi olmak üzere endüstrinin pek çok yerinde galvaniz sac kullanımına rastlanır. Otomotiv sanayi, galvaniz sacın en çok kullanıldığı alanların başında gelir. Özellikle araçların dış bölgelerinde bu materyal tercih edilir ve dış etkenlere karşı yüksek dayanım hedeflenir.

Sık sık kullanıldığı bir diğer alan da beyaz eşya imalatıdır. Beyaz eşyalarında dış kaplamaları için galvanizli sac tercih edilmektedir. Aynı zamanda prefabrik yapılarda da bu saclar kullanılır. Normal sac ya da metaller tercih edilerek bu yapıların üretilmesi, prefabriklerin kullanım ömrünü kısaltacağından dolayı tercih edilmemektedir.

Bunlara ilaveten galvaniz saclar;

  • Silo ve depo şantiyelerinde,
  • Boru ve levha üretimlerinde,
  • Havalandırma ve klima sistemlerinde,
  • Su ve akaryakıt depolarında,
  • Ambalaj sektöründe,
  • Kablo sanayide ve daha pek çok alanda kullanılır.

Galvaniz Sac Ürünleri Nasıl Fiyatlandırılır?

Bu levhalar, farklı faktörlere göre şekillenir. Bundan dolayı fiyatlandırmalarda bu durumlar göz önünde bulundurulur. Kullanılan ürünün kalınlığı ile fiyatının arasında bir bağlantı vardır. Ürünün kalınlığının artmasından dolayı maliyetler de artar. Ya da işçiliğe göre fiyatlandırma şekillenilir.